T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve bir yandan kültürümüzü uluslararası sanat formlarıyla buluştururken, diğer yandan şehirlerimizin marka değerini artırmayı hedefleyen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin bu yılki üçüncü durağı Şanlıurfa olacak. Dokuz gün sürecek festival boyunca, yaklaşık 40 farklı noktada gerçekleştirilecek 100’den fazla etkinlikle, Şanlıurfa’nın tarihi ve kültürel zenginliği eşsiz bir deneyime dönüşecek.
Festival kapsamında, sanatseverler kentin dört bir yanına yayılan sergilerde Şanlıurfa’nın kültürel birikimini ve sanatla harmanlanan mirasını keşfetme fırsatı bulacak. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Mozaik Müze Yolu Yan Bahçe’de; “Beste Alperat Sergisi” ve Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin “Gökyüzünden Türkiye Sergisi”, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi İç Avlu’da; “Ozan Oganer Heykel Sergisi”, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Geçici Sergi Salonu’nda; “Şanlıurfa’da Günlük Yaşam Etnografya Sergisi”, Şanlıurfa Mozaik Müzesi’nde; “Quasimotho Sergisi”, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Cam Üretimi Canlandırması Alanı’nda; “Tat ve Kokular ile Tarihte Yolculuk Sergisi”, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Neolitik Dönem Sonu Terası’nda; “Dijital Hareketli Minyatür Uygulaması”, “Yaşayan Miras - İpek Kazaz Sergisi”, “Türkiye’nin Minyatürleri Sergisi” ve “Görsel Hafızayla Şanlıurfa Fotoğraf Sergisi”, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Roma Dönemi Salonu’nda; Hikmet Barutçugil’in “Büyük Rüyalar Görmek” sergisi,Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Demirçağ Salonu Çıkışı’nda; “Cengiz Yatağan Resim ve Heykel Sergisi”, 11 Nisan Kadın Kültür ve Eğitim Merkezi’nde; “El Sanatları Sergisi”, Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi Reji Kilisesi’nde; Fatih Akkuş’un “Kubbelerin Sırrı Sergisi” ziyaretçilerle buluşacak.
Mevlid-i Halil Camii ise adalet temasını içeren hat ve tezhip sanatından örneklerin yer aldığı “Adil-i Mutlak” hat sergisine ev sahipliği yapacak. Festival kapsamında Balıklıgöl Medrese’de gerçekleştirilecek “Işıkla Ateş Arasında” mapping gösterisi ise şehirde görsel bir şölen sunacak. Balıklıgöl’ün efsanesinin, dijital zamanın görsel diliyle yeniden yorumlandığı bu çalışmada; ateş, su, dua ve zaman kavramları ebru desenlerinin akışında yansıtılacak.